Installera solceller i Malmö

Nu startar jag igång mitt projekt ”installera solceller i Malmö” äntligen. Det ska bli så spännande att se hur mycket jag kan spara på att använda mig av solceller istället för direktverkande el som jag har tvingats ha tills nu. Jag har gått igenom alla andra tänkbara värme och energikällor som vedpanna, pelletspanna, luftvärmepumpar, bergvärme och värmeslingor men landat i att det blir mest ekonomiskt att installera solceller. Här i Malmö har vi ganska många fler soldagar än många andra ställen i Sverige så jag tror att det kommer att bli lönsamt. Så nu är det bara att starta igång projektet!

Installera solceller med bidrag

Innan 7 juli 2020 fanns det ett statligt bidrag även för företag, bostadsrätter och kommuner, men detta har tagits bort. Däremot finns det subventionering från staten för oss privatpersoner som till exempel vill installera solceller för miljöns skull. Detta bidrag gjordes om i januari 2021 och gäller bland annat för köp av solceller. Det är lite olika hur många procents avdrag man kan göra, beroende på vad det är du ska köpa och installera. För köp och installation av solceller gäller 15% för arbetet med installation och även materialet. Du får bara göra avdrag på upp till 50000 kronor per år och avdraget görs direkt på fakturan vilket är väldigt smidigt för oss konsumenter.

Installation av solceller själv?

Får man verkligen installera solceller på egen hand? Svaret är dessvärre Nej, du får inte lov att installera solceller helt på egen hand. Det behövs en behörig elektriker som gör installationen med själva elarbetet. Däremot kan du själv göra allt förberedande arbete som montering av fästen samt solpaneler. Tänk på att du faktiskt kan bli åtalad om du utför själva elinstallationen på egen hand, det är straffbart att göra det utan elektrikerbehörighet. Anledningen är att det föreligger risk för brand om något är felinstallerat.