Utebelysning som sköter sig självt och fjärrbrytare som förenklar

Här kommer lite enkla tips på hur du kan spara energi när det gäller belysning.

  1. Använd solcellslampor till din utebelysning så behövs varken nätel, batterier eller långa kablar. De tänds ofta automatiskt när det blir mörkt och lyser så länge de orkar.
  2. Byt till LED-lampor. De har blivit så bra nu att man inte behöver känna att man ska vänta. Det finns LED med varmt, skönt ljus. De drar knappt någonting.
  3. Använd timers, så kan du ställa in den tiden som du verkligen behöver ha tänt.
  4. Köp fjärrbrytare. Då kan du och alla andra lätt släcka ned många lampor på ett bräde och riskerar inte att de får vara tända av lathet, om man till exempel lämnar ett rum för en timme eller två. Då kanske man inte orkar gå runt och släcka allt för att sedan tända igen, då låter man det vara tänt.
  5. Om du är delansvarig för hur det är på jobbet, försök påverka så att lampor byts till LED, inte är tända i onödan o s v. På en arbetsplats kan man oftast spara massor med ström.

Nu ska jag i väg och köpa ny belysning till trädgården. Två ljusstolpar, sex väggarmaturer och så några sådana där solcellslampor jag nämner ovan, för sidan av gången och under buskar. Det blir till att montera dragkrok (köpte på Dragkrokskungen), så att jag kan låna en släpkärra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *